logo
2310471776
Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 - 15.00

Ίδρυση Φαρμακευτικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε από προηγούμενες επιστολές μας αλλά και από δημοσιεύματα του τύπου, το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση Φαρμακευτικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα.

Για την προώθηση του μεγαλεπήβολου αυτού στόχου, συγκροτήθηκε με απόφαση του Δ.Σ. συντονιστική επιτροπή που αποτελείται από τους κ.κ.:

Αντωνόπουλο Ιωάννη, Πρύτανη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αυγερινό Αντώνη, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών
Βαγιωνά Δημήτριο, Πρόεδρο Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Βαρέλλα-Φράγκου Ευαγγελία, Φαρμακοποιό, Επικ. Καθ. Τμ. Χημείας Α.Π.Θ.
Γεωργαράκη Εμμανουήλ, Πρόεδρο Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.
Γιαννακόπουλο Παύλο, Πρόεδρο Φαρμακευτικής Εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ
Νικόλτσιο Βασίλειο, Φαρμακοποιό, Διευθυντή του Ιδρ.Μουσείου Μακεδ. Αγώνα
Ποάλα Θεόδωρο, Φαρμακοποιό - στιχουργό
Σαλπιστή Δημήτρη, Πρόεδρο Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Θεοδοσιάδη Κυριάκο, Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Ευγενίδη Διονύση, Γραμματέα Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Παράλληλα ξεκίνησαν επαφές με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλο που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια, έδωσε συγχαρητήρια στον Σύλλογο για την πρωτοβουλία του και διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος.
Υλοποιώντας τις υποσχέσεις αυτές, ο κ. Βενιζέλος έδωσε συνέντευξη τύπου στις 8/6/2003 με θέμα "Μέτρα ενίσχυσης της πολιτιστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης"

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι: ιδρύεται "Γραμματεία Υποστήριξης" πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων φορέων που θα λειτουργεί από 25/6/2003 στο παραδοσιακό κτίριο της οδού Γοργούς 11 (Άνω Πόλη).

Η Γραμματεία παρέχει:
α) τεχνική βοήθεια στην οργάνωση και λειτουργία των φορέων, παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας, αλληλογραφίας, διεθνών σχέσεων, ανταλλαγών και συνεργασιών, πληροφορίες για τις τρέχουσες πολιτιστικές δραστηριότητες, οργάνωση συνεντεύξεων κ.λ.π…."
β) "Στεγάζονται σε πρώτη φάση και εξυπηρετούνται διοικητικά, επικοινωνιακά και τεχνικά οι ακόλουθοι φορείς, αντιπροσωπευτικοί των οργανώσεων της πόλης:

- Σύλλογος καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος
- Ένωση πολιτιστικών Συλλόγων Βορείου Ελλάδος.
- Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή.
- Εταιρία Διαφύλαξης Ιστορικών Αρχείων.
- Μουσείο Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
- Ινστιτούτο "Αριστοτέλης"

Παρέχονται οι δυνατότητες γραφείων, αρχείων, συνεδριάσεων Διοικητικών Συμβουλίων, αλληλογραφίας κ.λ.π.
Το Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας για την παραχώρηση ενός μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο θα βρουν οριστική στέγαση το σύνολο των άστεγων φορέων , και παράλληλα θα οργανωθούν μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι των Μουσείων, εκθεσιακοί και συνεδριακοί χώροι κ.λ.π."

Όπως αντιλαμβάνεσθε, το θέμα της ίδρυσης του Φαρμακευτικού Μουσείου έχει προωθηθεί σε σημαντικό βαθμό, όσον αφορά την πτυχή της αποδοχής του από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή ανέθεσε σε ομάδα δικηγόρων την σύνταξη καταστατικού που θα καθορίζει τους κανόνες διοίκησης του Μουσείου.
Το σχέδιο καταστατικού έχει συνταχθεί και εντός του Νοεμβρίου, αφού ληφθούν υπ΄ όψιν τυχόν παρατηρήσεις των μελών της συντονιστικής επιτροπής, θα κατατεθεί προς έγκριση στο Πρωτοδικείο.

Τέλος, ένα σημαντικό βήμα προς την ίδρυση του Μουσείου, καθώς θα πείσει για τις στέρεες βάσεις των οραματισμών μας και θα συγκινήσει τυχόν κατόχους συναφούς υλικού, αποτελεί η απόφαση του Δ.Σ. να οργανώσει έκθεση με θέμα " Η φαρμακευτική στην Θεσσαλονίκη του χθες - μια πρώτη γνωριμία με το Φαρμακευτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης" στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης (περιοχή Ιπποδρομίου) κατά το χρονικό διάστημα 22 έως 30 Νοεμβρίου 2003.

Συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε ότι ο στόχος ίδρυσης του πρώτου στην Ελλάδα Φαρμακευτικού Μουσείου με πρωτοβουλία του συλλόγου μας, αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο στόχο. Πιστεύουμε όμως ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο.
Είμαστε βέβαιοι ότι με την συμπαράσταση σας, την ουσιαστική συμβολή όλων των φορέων του φαρμάκου και την βοήθεια της πολιτείας, θα τα καταφέρουμε.

Για το λόγο αυτό, καλούνται όσοι συνάδελφοι μπορούν να προσφέρουν σχετικό υλικό ή πληροφορίες, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310 275791.Αρχική Δελτία Τύπου Ίδρυση Φαρμακευτικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη
Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης